Protez

Diş Protezi uygulamaları doğal diş yapısında bozulmalar görülen veya dişlerinde eksilmeler yaşanan kişilere uygulanan yapay diş tedavisidir.

Diş Protezi tedavisi ile hastanın kaybettiği diş fonksiyonları geri kazandırılırken estetik anlamda oluşan görünüm eksiklikleri de düzeltilerek kişinin hayal ettiği ağız ve diş yapısına sahip olması sağlanır.

 

Diş Protezi Çeşitleri

Sabit Protez Nedir?

 Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin rengi ve dokusuna benzer malzemeler kullanılarak yerine konması işlemidir.

Birkaç Diş Eksikliğinde Tedavi Seçeneği Nedir?

Bir veya birkaç diş eksikliğinde implant ve köprü tedavisi alternatifleri vardır.

-Köprü: Bir veya birkaç dişin eksikliğinde estetik, telaffuz ve fonksiyon kaybını karşılamak amacı ile komşu dayanak dişlerden destek alınarak eksik dişlerin kapatılması amacıyla uygulanır. Vakanın durumuna göre materyaller ve köprü tipleri arasında seçim yapılır.

-İmplant-üstü Kuron ve Köprüler: Bir, birkaç veya tüm diş eksikliklerinde cerrahlar tarafından yapılan çene kemiğine kök formundaki titanyum vidalar kemikle bütünleştikten sonra (yaklaşık 2-6 ay) uygulanan sabit (yapıştırma) protezlerdir.

 

Hareketli Protez Nedir?

Hareketli protez, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini alan apareylerdir. Total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protezler olmak üzere çeşitli tipleri mevcuttur.

1.    Total Protezler: Ağzınızda hiç doğal diş kalmadığı durumlarda, alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alan, akrilikten üretilen, halk arasında ‘takma diş’ olarak da adlandırılan protezlerdir. İmplant yapılamadığı özel durumlarda uygulama alanı bulmaktadır. Total protezlerde porselen diş kullanmak genellikle sağlıklı bir yaklaşım değildir. Bu sebeple bu protezlerde plastik diş kullanılır; ancak bu dişlerde zamanla renkleşmeler görülebilir.

2.    Parsiyel Protezler: Doğal dişlerin bir kısmının var; bir kısmının ise çekilmiş olduğu durumlarda yapılan takılıp çıkarılabilir protezlere ‘parsiyel protez’ denir. Parsiyel protezler ya akrilikten ya da tek parça dökümden yapılır. Bu tip protezler, ana dişlere bağlanan kroşe tellerle tutuculuk sağlarlar. Bu tel görünümünün estetik olmadığını düşünen hastalara hassas bağlantılı estetik protezler de yapılabilir.

 

Zirkonyum Kaplama

     Zirkonyum, daha estetik bir görünüm için metal destekli porselen kaplamaların alt yapısındaki gri metalin yerine kullanılan biyouyumlu bir materyaldir. Renk stabilitesi, ışık geçirgenliği, dayanıklı yapısı ve doğal diş görünümüne yakın bir restorasyon materyali olmasından dolayı günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Özel Multidenta Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde sıkça uygulanan ve yüksek hasta memnuniyeti sağlanan estetik bir tedavi şeklidir.

 

Hangi Durumlarda Tercih Edilir ?

Şekil ve duruş bozukluğu olan dişlerde

Madde kaybı, dolgu ile kurtarılmaya izin vermeyecek kadar ilerlemiş olan dişlerde

Yapısı bozulmuş veya renk değişimine uğramış eski dolgulu dişlerde

Kalıtsal veya çeşitli nedenler ile sonradan aşırı renk değişimine uğramış ve beyazlatma işleminden sonuç alınamamış dişlerde

Estetik gülüş tasarımı isteyen hastalarda

Kron veya köprü kaplama yapımında kullanılır.

**Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.**

Hızlı iletişim
  • 0372 252 1714
  • 0544 252 1714
  • armident@armident.com.tr
İletişim Formu
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara