Periodontal hastalıklar, dişeti ve dişleri destekleyen dokularda oluşan iltihabi hastalıklardır.
Sağlıklı Dişeti
Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, sıkı kıvamlı, mat, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan, kurutularak çıplak göz ile bakıldığında yüzeyinde portakal kabuğundakini andıran pütürler görülen bir dokudur. Diş ile dişeti arasında yaklaşık 1-1.5 mm lik bir aralık bulunur. Bu aralık dişeti oluğu olarak adlandırılır. Periodontal hastalıklar işte bu dişeti oluğundan kaynağını alır. Sağlıklı dişetleri fırçalama sırasında kanamaz.
Dişeti hastalıkları nasıl ilerler?
Dişler fırçalanmadığı zaman dişlerin üzerinde kalan birikintilere bakteri plağı denir. Bu plak içindeki bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler dişetlerine zarar verir. Bu maddeler dişetlerinin etrafındaki destek dokularını yıkar, dişetini dişe sıkıca bağlayan lifler yıkıma uğrar dişeti dişlerden uzaklaşır, oluşan periodontal ceplerde daha fazla bakteri plağı ve diş taşı birikir. Periodontal hastalık geliştikçe cepler daha da derinleşir. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır kemiğe kadar ilerler ve dişi destekleyen alveol kemiğinde de yıkım başlar. Dişlerin kemik desteği yok olur bu safhaya kadar tedavi edilmez ise dişler sallanmaya başlar ve sonunda çekilir.
Dişeti hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Fırça-diş ipi kullanırken dişetinde kanama,(sağlıklı bir ağızda dişetleri kanamaz.)
Dişetlerinde kırmızılık ve şişlik
Dişetlerine bastırılınca hafif bir ağrı, dişetinden sızan iltihap
Dişetlerinde çekilme, kök yüzeyinden ayrılma ve dişeti ceplerinin meydana gelmesi
Dişeti çekilmesine bağlı olarak açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,
Dişeti kenarlarında diş taşları nedeniyle oluşan siyah alanlar,
Dişlerde sallanma, uzama ve dişler arasında açılmalar,
Ağzınızı kapattığınızda, kapanışınızdaki değişiklik hissi,
İltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat,
Dişetlerinde kaşınma hissi
Ağızda protez varsa bunun uyumunun bozulması
Dişeti hastalıkları bazen hiç bir belirti vermeden de ileri safhalara ulaşabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla (6 ayda bir) diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
DIŞ ETI TEDAVILERI HANGI DURUMLARDA YAPILIR?
Diş eti tedavileri hasarlı dokuların iyileştirilmesi, sağlıklı dokunun ağız fonksiyonlarına katkısını artırmak veya estetik görünümünü düzenlemek amacıyla uygulanabilir.
DIŞ ETI TEDAVISI KAPSAMINDA UYGULANAN İŞLEMLER NELERDIR?
Diş Taşı Temizliği Dişlerin görünen yüzeylerinin üzerine tutunmuş olan diş taşları ve plaklar, özel ultrasonik cihazlar ve temizleme aletleriyle yüzeyden uzaklaştırılabilir. Bu oluşumların diş etinin altındaki diş kökleri üzerinde gözlenmesi durumunda ise subgingival küretaj adı verilen derin temizlik işlemi uygulanır.
Diş Eti Düzenlemesi/Kesilmesi (Gingivoplasti/Gingivektomi): Diş etinin düzenlenmesi ya da kesilerek bir miktarının çıkarılması işlemleri, estetik görünüm ya da kısıtlı olan ağız içi fonksiyonlarının düzenlenmesi amacıyla uygulanabilir.Gingivektomi ya da gingivoplasti ile gerçekleştirilen tedavilerin uygulaması genellikle tek seansta yapılabilir ve iyileşme süreçleri ortalama 10-14 günde içerisinde tamamlanabilir.
**Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.**