Diş beyazlatma (Bleaching), dişin renk tonunun belirli yöntemlerle diş hekimi kontrolünde ağartılması işlemidir. Bu işlemlerle sağlanan beyazlık, rutin ağız bakımına dikkat edilmesiyle bir yıla kadar etkisini devam ettirebilmektedir. Hastanın beklentisine bağlı olarak ev tipi ya da ofis tipi diş beyazlatma yöntemleriyle dişlerin kendi renk tonlarından birkaç ton daha beyaz olması sağlanabilir. Bazı durumlarda ise bu iki yöntemin kombine edilerek uygulanması tercih edilebilir. Bu işlemlerin yanı sıra, kanal tedavisi yapılmış dişlerde gözlenen renkleşmenin tedavisi için tek dişin içten beyazlatılması işlemi de uygulanabilir.
DIŞ BEYAZLATMA TEDAVILERI NASIL YAPILIR?
EV TIPI DIŞ BEYAZLATMA
Ev tipi diş beyazlatma yöntemi uygulanacaksa öncelikle hastadan ölçü alınır ve bu ölçü üzerinde hastaya özgü beyazlatma plakları oluşturulur. Bu plaklar, beyazlatıcı jel ile birlikte günlük olarak diş hekiminin belirlediği sürelerde kullanılır. Her kullanımdan sonra soğuk su ve sıvı sabun yardımıyla yıkanarak temizliği sağlanır. Uygulamalar arasında plak, kutusunda muhafaza edilir. Tedavide beyazlatıcı jelin dişler üzerinde etki göstermesi için genellikle plağın günlük olarak 4-6 saat boyunca kullanılması gerekir. Bu durumda tedavi ortalama 10-15 günde tamamlanabilir.
OFIS TIPI DIŞ BEYAZLATMA
Ofis tipi diş beyazlatma işlemi uygulanacaksa, tedavi klinik ortamında diş hekimi tarafından yapılır. Bu tedavi yönteminde uygulanan beyazlatma jelinin dişlerin üzerinde UV ışını ya da lazerle birlikte aktivasyonu gerçekleştirildiğinden beyazlatma etkisi, çok daha kısa bir sürede dişler üzerinde görünür hale gelir. Tedavi seansı ortalama 1 saat içerisinde tamamlanabilir. İstenen beyazlama etkisine bağlı olarak, dişlerin tedaviye uygun olduğu durumda birden çok seans planlanabilir. Gerekli olduğu durumda tedavi ev tipi beyazlatma işlemi ile desteklenerek kombine diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Bu durumda ise ofis tipi diş beyazlatma seanslarını takiben, ortalama 2-3 gün ev tipi beyazlatma işlemi uygulaması planlanabilir.
TEK DIŞ BEYAZLATMA
Kanal tedavisine bağlı renk değişikliklerinde uygulanan dişlerin içten beyazlatma işlemlerinde, dişin üzerindeki dolgu sökülür, beyazlatma jeli dişin içerisine uygulanıp dişe geçici dolgu materyali yerleştirilmesiyle dişteki beyazlama süreci başlar. Renk tonundaki değişiminin üç günlük aralıklarla diş hekimi tarafından kontrolü yapılır. Uygun renk tonu elde edildiğinde, beyazlatma jeli dental kaviteden temizlenir ve kaviteye kalıcı dolgu materyali uygulanır.
DIŞ BEYAZLATMA YÖNTEMI HANGI KRITERLERE GÖRE BELIRLENIR?
Dişler üzerinde minimal düzeyde ton farkı oluşturmak isteyen ya da renk beklentisi konusunda kararsız olan hastalar için ev tipi beyazlatma işlemi daha uygun bir tercih olabilir. Bu işlemde beyazlama süreci, günlere yayılarak kademe kademe ilerlediği için renk tonunun daha kontrollü bir biçimde takibi sağlanabilir. Diş renginin hastanın beklentisinden büyük oranda koyu olması durumunda ise tek seansta belirgin bir renk farkı oluşturabilen ofis tipi diş beyazlatma işlemleri sayesinde kısa sürede etkin bir tedavi gerçekleştirilebilir. Dişin renk tonuna bağlı olarak istenen renge ulaşılması için bir ya da birden fazla tedavi seansı planlanabilir. Renk tonunda daha fazla açılmanın mümkün olduğu durumlarda hastanın isteğine bağlı olarak bu beyazlatma işlemi, ev tipi beyazlatma ile desteklenebilir.
DIŞ BEYAZLATMA TEDAVISI SONRASINDAKI SÜREÇ NASIL İLERLER?
Diş beyazlatma tedavisinin ardından, uygulama yapılan dişlerde minimal diş hassasiyetleri gözlenebilir. Bu etkiler, genellikle 24 ila 48 saat içerisinde azalarak ortadan kalkar. Uygulamadan sonraki ilk iki haftada sigara, çay, kahve gibi dişlerde renk bırakarak lekelenmeye neden olan ürünlerden uzak durulması gerekir. Bu besinlerin tüketimine dikkat edilmemesi durumunda, beyazlama etkisinde erken dönemde azalma görülebilir. Uzun vadede rutin ağız bakımının özenli bir şekilde uygulanması ve dişlerde renklenmeye sebebiyet verecek ürünlerin tüketiminin azaltılmasıyla tedavinin etkisi daha uzun vadede korunabilir.
**Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.**