Ağız Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, toplumdaki tüm bireylerin ağız, diş ve çene bölgelerindeki sert ve yumuşak dokuların hastalıkları, yaralanmaları ve bozukluklarının düzeltilmesi için gerekli tanı ve tedavi yöntemlerini uygulayan uzmanlık alanıdır. Çalışma kapsamı içinde;

 

    Dişlerin normal ve cerrahi çekimleri,

    Gömülü diş çekimleri,

    Diş implantları 

    Sinüs tabanı yükseltme işlemleri,

    Kemik kalınlaştırma ve yükseltme operasyonları,

    Protez öncesi cerrahi düzeltmeler,

    Diş ve destek doku yaralanmalarının tanısı, tedavisi ve uzun dönem takibi,

    Çene eklemi hastalıklarının, konservatif ve cerrahi tedavileri,

 

Gömük diş nedir?

Sürmesi gerekirken sürememiş diş eti ya da kemik atında kalmış dişlere gömük diş denir.

Gömük dişler hangi durumlarda ve ne zaman çekilmelidir?

20 yaş dişleri ağızda en sonda yer alan dişlerdir. Ulaşılması ve görülmesi zor olan bir bölgede olduklarından dolayı fırçalanması ve bakımı diğer dişlere göre daha zor olabilmektedir. Yetersiz fırçalamaya bağlı olarak 20 yaş dişleri kolayca çürüyerek diş ağrılarına ve ağız kokusuna yol açmaktadırlar.

 

20 yaş dişleri bazı durumlarda çenelerdeki yer darlığı sebebiyle çıkamazlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem çene kemiği altında kalan ağızda hiç görülmeyecek şekilde) kalabildikleri gibi dişetinin altında yarı gömülü kalarak ağız ortamıyla ilişkili hale gelebilirler. Bu durumda dişetinden çıktıkları bölgede gıdaların sıkışmasına ve birikmesine yol açarak enfeksiyona neden olurlar. 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinde şişlik ve kızarıklık, boyuna ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi, ağız açma ve yutkunma sırasında ağrıya neden olan bu tabloya perikoronitis adı verilmektedir.

 

Tam gömülü 20 yaş dişleri ise önündeki dişleri sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık (eğrilik) yaratabilirler. Ayrıca komşu dişe baskı yaparak bu dişin çürümesine neden olabilirler. Uzun yıllar fark edilmeyen gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde büyük boyutlara ulaşan kistlere neden olarak ciddi sorunlara yol açabilirler.

 

Çene eklemi rahatsızlığı nedir?

Çene eklemi rahatsızlıkları, alt çeneyle üst çeneyi birbirine bağlayan çene eklemindeki kemiksel ve yumuşak dokularda görülen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkta sadece tıkırtı sesi gelmesi gibi basit semptomlardan çenenin kilitlenmesine kadar ciddi semptomlar gözlenebilir. Birçok nedenden dolayı meydana gelebilir. (kaza, yanlış tedaviler, stres, alışkanlıklar vb). Çene eklemi rahatsızlığı zaman içerisinde artarak devam eder. Bundan dolayı tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavi başarısı da o kadar artmaktadır.

 

Çene eklem hastalıkları nasıl oluşur?

Çene eklemi hastalıklarına zemin hazırlayan birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlileri

Diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm)

Stres

Sürekli olarak tek taraflı çiğnemek

Çenelerin birbirleriyle ilişkisini etkileyen hatalı protetik işlemler

Diş eksiklikleri

Çene bölgesine alınan travmalar, yaralanmalar

Nörolojik, psikolojik ve psikiyatrik sorunlar

Doğumsal anatomik bozukluklar

Sakız çiğneme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar

Çene eklem hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Çiğnemede çene ve yanak bölgesinde ağrı ve yorgunluk hissi

Çene açma kapamada kayma hissi

Ağız açıklığında azalma

Sabahları çeneyi açmada zorlanma 

Çeneden gelen tıklama (klik) ve sürtünme (krepitasyon) sesi

Çenede kilitlenme

Kulak ağrısı ve kulakta basınç hissi

Şakaklarda yoğunlaşan baş ağrısı

Boyun ve omuz bölgesinde ağrı

Çiğneme kaslarındaki hacimsel değişikliğe bağlı olarak yüzde asimetri

Diş yüzeylerinde aşınma

Dişlerde hassasiyet

Görülen semptomlara bağlı hayat kalitesinin düşmesi ve psikolojik duygu durumun bozulması

     

Çene eklem hastalıklarında stres ve diş sıkmanın (bruksizim) rolü nedir?

Günlük stresler gece ve gündüz istemsizce dişlerimizi sıkmamıza sebep olur ve kişiler çoğunlukla bunun geç farkına varır. Sürekli çene sıkma sonucu kaslar kasılı kalır ve çene eklemi olması gerekenden daha fazla bir basınca maruz kalır. Dişler aracılığıyla çene eklem bölgesine iletilen bu yükler, bölgede ağrılara ve geri döndürülmesi zor değişimlere sebep olur. Bu sebeple diş hekimine erken başvurmanın rolü büyüktür.

 bruksizim tedavi yöntemleri 

Kas gevşetici ilaç tedavisi 

koruyucu plaklar  (Gece plağı)

 dişlerin birbirini aşındırmasını engelleyerek, aynı zamanda gıcırdatmaya neden olan yanal hareketleri de en aza indirmektedir. Böylece tedavi sürecinde dişlere verilen zarar en aza indirmektedir.

Dental Botoks Uygulaması 

Botoks yani Botolinum Toksik; Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Bu nedenle Diş doktorluğunda Bruksizm ( Diş Sıkma ) tedavisinde masseter ve temporal ( çene ve şakak bölgesindeki ) kasları gevşetmek için kullanılır.

**Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.**

Hızlı iletişim
  • 0372 252 1714
  • 0544 252 1714
  • armident@armident.com.tr
İletişim Formu
Hızlı iletişim

WhatsApp
Hemen Ara